COPEAM – stalna konferencija mediteranskih audiovizualnih operatora  – neprofitna je organizacija posvećena promicanju dijaloške i  kulturne integracije u mediteranskoj regiji  zahvaljujući   sudjelovanju  bitnih  sudionika  audiovizualnog sektora među kojima  su i javne televizije 26 zemalja.  Osim njih tu su udruge i  institucije u kulturi, visokoškolskom obrazovanju, udruge neovisnih proizvođača  kao i  lokalne vlasti Europe, Balkana , Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka. Glavna misija udruge temelji se na načelu zajedničkih projekata i ciljeva članova , istražujući višestruki potencijal mreže  i internacionalizmu koji ju  karakterizira.  Aktivnosti COPEAM-a strukturirane su oko sedam radnih komisija ,a jedna od njih je Komisija audiovizualne baštine . Njen je glavni zadatak postavljanje   projekata posvećenih promociji, zaštiti i digitalizaciji audiovizualnih arhiva euro-mediteranskih  nakladnika elektroničkih medija, s ciljem prikupljanja i očuvanja audiovizualne baštine.

NATJEČAJ  KORIŠTENJE ARHIVE U STVARANJU PRIČE – svjesni  važne uloge koju arhivi igraju u izgradnji zajedničkog sjećanja , cilj natjecanja je poticanje kreativne upotrebe arhiva  među mladim ljudima i to kroz proizvodnju djela koja promiču bolje  međusobno  razumijevanje društava i kultura kroz slike i zvukove prošlosti, djela koja potiču snažnu poruku.

Natječaj je namijenjen mladim profesionalcima starim od 18 do 40 godina koji rade u javnim medijskim  servisima,  članovima COPEAM-a s područja Balkana. Glavna tema koju je  trebalo  obraditi bila je  kulturna  baština, čime bi se javnosti moglo približiti što baština znači mlađim generacijama, što se smatra temeljnim u izgradnji kultura i društava  te  kakvi aspekti prošlosti mogu pridonijeti stvaranju kolektivne memorije regije. Ova je tema u skladu s trenutnim prioritetima COPEAM-a  i ima dodanu vrijednost u činjenici da je 2018. godina Europske kulturne baštine.

Hrvatska radiotelevizija   koja je  članica je COPEAM- a od osnutka udruge, ujedno je   jedan od pokretača natječaja   Korištenje arhive u stvaranju priče te sponzor prve dodijele nagrade.

 

 

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatski državni arhiv organiziraju KONFERENCIJU O HRVATSKOJ FILMSKOJ BAŠTINI.

Kontakt

KONFERENCIJA O HRVATSKOJ FILMSKOJ BAŠTINI
Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, 10000 Zagreb
Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 21, 10000 Zagreb

dr.sc. Ozana Ramljak
GSM: 099 7075 333
e-mail: ozana@croatianfilmheritage.eu
conference@croatianfilmheritage.eu

Programski odbor:
Danilo Šerbedžija
Dinko Čutura
Zrinko Ogresta
Carmen Lhotka
Ozana Ramljak

© croatianfilmheritage.eu